Kirjallisuus ja runous

Kirjallisuus

Project Gutenberg

Kymmeniätuhansia vanhoja kirjoja sähköisenä. Enimmäkseen tekijänoikeudesta vapautuneita vanhoja kirjoja, mutta myös sellaisia, joiden oikeudenhaltija on antanut luvan vapaaseen käyttöön. Ladattavissa eri lukulaitteille tai luettavissa verkkosivulta.

Projekti Lönnrot

Vanhoja tekijänoikeudesta vapautuneita suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia sähköisenä, myös suomennoksia. Tekstitiedostot ladataan omalle koneelle zip-muodossa, ei suoraa lukumahdollisuutta.

Project Runeberg

Vanhaa pohjoismaista kirjallisuutta digitoituna, myös suomalaista ja virolaista. Paljon muun muassa vanhoja sanakirjoja.

eKirjasto

Yleisten kirjastojen e-aineistot yhdellä haulla. Kirjoja, lehtiä ja digitoitua aineistoa. Osa vaatii kirjastokortin. Kannattaa kokeilla, löytyisikö käännöksessä siteerattu teos nopeiten tätä kautta!

Ilmaiset klassikot

Elisan ilmaista klassikkokirjallisuutta. Kannattaa huomata, että joistain voi olla olemassa myös uudempi suomennos.

Google-kirjat

Tiettyä kirjaa voi hakea suoraan tällä hakukoneella, mutta kirjasta näytetään yleensä vain osa sivuista. Jos etsii tarkkaa sitaattia, kannattaa syöttää se perus-Googlen hakulaatikkoon, jolloin kaivatun sivun ympäristö on varmemmin luettavissa.

Fennica

Suomen kansallisbibliografiasta löytyvät kaikkien Suomessa julkaistujen kirjojen tiedot.

Iltasatu

Iltasatu-palvelu, josta löytyy myös klassikkosatujen suomennoksia.

International Children’s Digital Library

Sähköistä lastenkirjallisuutta ympäri maailmaa.

Viistokuja.net

Harry Potter -sanastoa suomeksi ja englanniksi.

Runous

Linkki maailman runouteen

Lahden kirjaston ylläpitämä käännösrunouden tietokanta. Runoa voi hakea kirjoittajan, runon nimen tai alkusäkeiden perusteella. Tuloksena sen lehden tai kirjan tiedot, josta runosuomennos löytyy.

Laura

Sibelius-Akatemian kehittämä ja ylläpitämä klassisen ohjelmiston laulutekstien ja niiden suomennosten tietokanta. Laulujen alkukieliset runot suomennoksineen löytyvät tietokannasta kokonaisina teksteinä.

Suomen kansan vanhat runot

Kalevalaisten runojen verkkopalvelu. SKVR-tietokanta perustuu Suomen kansan vanhat runot -teokseen, jossa julkaistiin vuosina 1908–1948 ja 1995 lähes kaikki arkistoihin tallennettu ja kirjallisista lähteistä löydetty kalevalainen runous. Sivun alalaidassa lisää kalevalaisia lähteitä.

Riimirenki

Elvis ry:n riimitietokanta. Paljon eri hakuvaihtoehtoja.

Poem Hunter

Englanninkielinen runohakusivusto.

Lyrikline

Nykyrunouteen keskittyvä monikielinen sivusto, jossa runoilijat lukevat itse omia runojaan ja jossa voi etsiä myös käännöksiä ja tarkastella niitä rinnakkain alkuperäisen kanssa. Suomalaisena yhteistyökumppanina Nuoren Voiman Liitto.

Puuttuuko jotakin tärkeää? Lähetä vinkki!
Yhden ihmisen työllä ja tiedoilla ei pitkälle pötkitä, joten Suomentajan supermarketin ylläpidossa arvostetaan suuresti käyttäjien lähettämiä linkkivinkkejä. Etenkin muihin kieliin kuin englantiin liittyvät vinkit ovat tervetulleita. Liitä mukaan lyhyt kuvaus ja kenties muutama kommentti siitä, millaista hyötyä lähteestä on ollut.
Päätoimittaja: Natasha Vilokkinen · Ulkoasu ja tekninen toteutus: Hahmo