Makupalat
Kirjastojen linkit tiedonhakuun. Erittäin laaja hakemisto, josta löytyy aiheittain ryhmiteltyjä linkkejä eri alojen perustietoon yhdistyksiin ja esimerkiksi. Sekä suomen- että muun kielisiä linkkejä. Ei välttämättä nopeaan tiedonhakuun mutta hyvä eri alojen lähteiden kartoittamiseen.
Tiedonhaun perusteet
Kirjastojen opastus tiedonhakuun.
Kysy kirjastonhoitajalta
Päivystävät informaatikot vastaavat sähköpostitse kaikenlaisiin kysymyksiin. Monen kääntäjän suosikkipalvelu!
Erikoiskirjastot
Kirjastot.fi-sivuston lista suomalaisista erikoiskirjastoista ja tietopalveluista. Kirjastoissa on yleensä informaatikko, joka osaa auttaa alan tiedonhaussa.
Helsingin yliopiston kirjaston tiedonlähteet
Yliopiston tutkimusaloihin liittyviä linkkejä.
Itä-Suomen yliopiston kirjaston tietoaineistot tieteenaloittain
Lapin yliopiston kirjaston tiedonhakusivu
Erikoisuutena arktiset ja saamentutkimuksen tiedonlähteet.
Oulun yliopiston kirjaston tiedonhaun tieteenalaoppaat
Tampereen yliopiston kirjaston tiedonhankintaoppaat
Turun yliopiston kirjaston oppaita tiedonaloittain
Voiko Wikipediaan luottaa?
Ylen artikkeli, jossa on vinkkejä Wikipedia-artikkelin luotettavuuden arvioimiseen.
Googlen hakukomennot
Lainausmerkit
Lainausmerkeillä etsitään suora lainaus, vaikkapa ”kielenhuollon opas”. Ilman lainausmerkkejä tulokseksi tulee paljon muutakin kuin juuri tämänniminen opas, koska sanat voivat sijaita sivustolla kaukana toisistaan. Lainausmerkeillä voi myös pakottaa koneen hakemaan sanat ja merkit, jotka se normaalisti jättää pois, kuten ”the” tai ”&”. Googlella on muutenkin taipumus sivuuttaa lainausmerkittömät sanat ja tarjota tuloksia, joista löytyy edes pari haettua sanaa, joten lainausmerkeillä voi korostaa sanan tärkeyttä. Yleisimmät fraasit ja sitaatit löytyvät tosin useimmiten ilman lainausmerkkejäkin, joten merkkejä ei välttämättä kannata käyttää, jos ei ole varma oikeista sanoista.
Miinusmerkki
Miinusmerkillä rajataan hausta sanoja pois, mikä on erittäin hyödyllinen ja helppo komento. Esimerkkinä käy karhu -olut tai truman -show tai vaikkapa -fi, joka jättää pois fi-päätteiset suomalaiset sivut.
Asteriski
Asteriskilla voi täyttää aukon kun ei tiedä oikeaa sanaa, kuten veni * vici tai lord of the *
Site
Site-komento hakee tietyltä sivustolta, site:kielikello
Intitle
Intitle hakee otsikoista, intitle:beginning
Filetype
Filetype hakee tiettyjä tiedostomuotoja, fileletype:pdf
OR
OR-operaattorilla voi hakea vaihtoehtoisia termejä, kuten laivaliikenne OR meriliikenne
AROUND
AROUND-operaattorilla voi hakea sanoja, joiden halutaan olevan lähellä toisiaan. Valas AROUND(10) krilli hakee tuloksia, joissa valas ja krilli esiintyvät enintään kymmenen sanan päässä toisistaan. Numeroa voi tietenkin vaihdella.
Numeroraja
Numerorajoja voi hakea kahdella pisteellä. Presidentti 1923..1958 hakee kaikki luvut äärilukujen väliltä yhdessä presidentti-sanan kanssa.
Kirjaimellinen
Erittäin hyödyllinen komento kääntäjälle. Hakulaatikon alapuolelle tulevasta Työkalut-valikosta vaihdetaan Kaikki tulokset komennoksi Kirjaimellinen, jolloin pääsee (useimmiten) eroon algoritmien tarjoamista vääristä tuloksista.
Suomenkielisiltä sivuilta
Samasta Työkalut-valikosta vaihdetaan Kaikki kielet komennoksi Suomenkielisiltä sivuilta. Ei välttämättä toimi kovin luotettavasti eikä suodata pois konekäännöksiä, mutta aina kannattaa kokeilla.
Lähde: Vilokkinen, Tiedontuojat, Vastapaino 2017.