Tiedonhaku

Makupalat

Kirjastojen linkit tiedonhakuun. Erittäin laaja hakemisto, josta löytyy aiheittain ryhmiteltyjä linkkejä eri alojen perustietoon yhdistyksiin ja esimerkiksi. Sekä suomen- että muun kielisiä linkkejä. Ei välttämättä nopeaan tiedonhakuun mutta hyvä eri alojen lähteiden kartoittamiseen.

Tiedonhaun perusteet

Kirjastojen opastus tiedonhakuun.

Kysy kirjastonhoitajalta

Päivystävät informaatikot vastaavat sähköpostitse kaikenlaisiin kysymyksiin. Monen kääntäjän suosikkipalvelu!

Erikoiskirjastot

Kirjastot.fi-sivuston lista suomalaisista erikoiskirjastoista ja tietopalveluista. Kirjastoissa on yleensä informaatikko, joka osaa auttaa alan tiedonhaussa.

Helsingin yliopiston kirjaston tiedonlähteet

Yliopiston tutkimusaloihin liittyviä linkkejä.

Itä-Suomen yliopiston kirjaston tietoaineistot tieteenaloittain

Lapin yliopiston kirjaston tiedonhakusivu

Erikoisuutena arktiset ja saamentutkimuksen tiedonlähteet.

Oulun yliopiston kirjaston tiedonhaun tieteenalaoppaat

Tampereen yliopiston kirjaston tiedonhankintaoppaat

Turun yliopiston kirjaston oppaita tiedonaloittain

Voiko Wikipediaan luottaa?

Ylen artikkeli, jossa on vinkkejä Wikipedia-artikkelin luotettavuuden arvioimiseen.

Googlen hakukomennot

Lainausmerkit

Lainausmerkeillä etsitään suora lainaus, vaikkapa ”kielenhuollon opas”. Ilman lainausmerkkejä tulokseksi tulee paljon muutakin kuin juuri tämänniminen opas, koska sanat voivat sijaita sivustolla kaukana toisistaan. Lainausmerkeillä voi myös pakottaa koneen hakemaan sanat ja merkit, jotka se normaalisti jättää pois, kuten ”the” tai ”&”. Googlella on muutenkin taipumus sivuuttaa lainausmerkittömät sanat ja tarjota tuloksia, joista löytyy edes pari haettua sanaa, joten lainausmerkeillä voi korostaa sanan tärkeyttä. Yleisimmät fraasit ja sitaatit löytyvät tosin useimmiten ilman lainausmerkkejäkin, joten merkkejä ei välttämättä kannata käyttää, jos ei ole varma oikeista sanoista.

Miinusmerkki

Miinusmerkillä rajataan hausta sanoja pois, mikä on erittäin hyödyllinen ja helppo komento. Esimerkkinä käy karhu -olut tai truman -show tai vaikkapa -fi, joka jättää pois fi-päätteiset suomalaiset sivut.

Asteriski

Asteriskilla voi täyttää aukon kun ei tiedä oikeaa sanaa, kuten veni * vici tai lord of the *

Site

Site-komento hakee tietyltä sivustolta, site:kielikello

Intitle

Intitle hakee otsikoista, intitle:beginning

Filetype

Filetype hakee tiettyjä tiedostomuotoja, fileletype:pdf

OR

OR-operaattorilla voi hakea vaihtoehtoisia termejä, kuten laivaliikenne OR meriliikenne

AROUND

AROUND-operaattorilla voi hakea sanoja, joiden halutaan olevan lähellä toisiaan. Valas AROUND(10) krilli hakee tuloksia, joissa valas ja krilli esiintyvät enintään kymmenen sanan päässä toisistaan. Numeroa voi tietenkin vaihdella.

Numeroraja

Numerorajoja voi hakea kahdella pisteellä. Presidentti 1923..1958 hakee kaikki luvut äärilukujen väliltä yhdessä presidentti-sanan kanssa.

Kirjaimellinen

Erittäin hyödyllinen komento kääntäjälle. Hakulaatikon alapuolelle tulevasta Työkalut-valikosta vaihdetaan Kaikki tulokset komennoksi Kirjaimellinen, jolloin pääsee (useimmiten) eroon algoritmien tarjoamista vääristä tuloksista.

Suomenkielisiltä sivuilta

Samasta Työkalut-valikosta vaihdetaan Kaikki kielet komennoksi Suomenkielisiltä sivuilta. Ei välttämättä toimi kovin luotettavasti eikä suodata pois konekäännöksiä, mutta aina kannattaa kokeilla.

Lähde: Vilokkinen, Tiedontuojat, Vastapaino 2017.

Puuttuuko jotakin tärkeää? Lähetä vinkki!
Yhden ihmisen työllä ja tiedoilla ei pitkälle pötkitä, joten Suomentajan supermarketin ylläpidossa arvostetaan suuresti käyttäjien lähettämiä linkkivinkkejä. Etenkin muihin kieliin kuin englantiin liittyvät vinkit ovat tervetulleita. Liitä mukaan lyhyt kuvaus ja kenties muutama kommentti siitä, millaista hyötyä lähteestä on ollut.
Päätoimittaja: Natasha Vilokkinen · Ulkoasu ja tekninen toteutus: Hahmo